lauantai 23. huhtikuuta 2016

Räyhähenki

Niin kauan kuin olen asunut nykyisessä kodissani olen ajatellut, että kotonani kaikuvat öiset kolahdukset ja muut selittämättömät äänet saa ehkä aikaan jonkin sortin kummitus tai levoton henkiolento, mutta vasta hiljattain tutustuin todella siihen ilmeisimpään: räyhähenkeen. Ajatuksena, ja sanana, räyhähenki kuulostaa kammottavalta, sillä se tuo mieleen väistämättä jotain negatiivista, kontrolloimatonta voimaa, jonka kiukku kasvaa ajan kuluessa. Räyhähenki ei kuitenkaan välttämättä ole aggressiivinen, mutta ääntä se yleensä pitää, tyypillisesti liikuttelemalla elottomia esineitä. (Muistatteko suklaarasian tipahtamisen aikaisemmassa blogitekstissäni Kuolleet eivät koputa?)

Räyhähenki sana tulee saksankielisestä poltergeist -sanasta. Poltern viittaa suomeksi rähjäämiseen ja kolisteluun, geist tarkoittaa henkiolentoa tai kummitusta. Ilmiönä poltergeistit aiheuttavat laahaavia, raapivia, askeleenomaisia ääniä tai koputuksia, liikuttelevat esineitä tai saavat jopa nestemäisen aineen leviämään selittämättömästi. Räyhähenkien kerrotaan kuitenkin piinaavan yleensä vain lyhyen, ennalta määrittelemättömän ajanjakson aikana, joka saattaa kestää viikoista kuukausiin, jopa vuosiin. Kotonani äänet ja tavaroiden siirtely tapahtuvat aina muutamien kuukausien sykleissä, jättäen meidät aina joksikin aikaa rauhaan. Muistan yhden vuoden, jolloin en huomannut mitään erikoista tapahtuvan, mutta sitten "räyhähenkemme" palasi, ja aloitti näyttävästi astioiden kolistelulla keskellä kirkasta kesäpäivää.

Räyhähenki-ilmiöille on sekä paranormaalien tutkijoiden, että skeptikoiden selityksiä. Näistä ensimmäisen ryhmän mukaan poltergeist on epäpuhdas henki, demoni tai paholainen, joka hyödyntää otollista tunnetilaa hyökkäykselleen (esimerkiksi spiritismin aiheuttamaa jännitettä) tai tahallisesti hakeutuu meidän "ulottuvuuteemme". Paranormaalit selitykset tarjoavat myös vaihtoehtoa siitä, että poltergeist onkin ihmisperäinen ilmiö, kuolleen ihmisen henki, joka on jostain syystä jäänyt maalliseen maailmaan. Myös ihmisen itsensä tahattomat psykokineettiset voimat on annettu yhdeksi vaihtoehdoista. Tuolloin tapahtumat keskittyvät yleensä yhden tietyn ihmisen ympärille, eivätkä esimerkiksi piinaa koko perhettä. Skeptikot väittävät räyhähenki-ilmiön takana olevan luonnollisen tapahtuman, hallusinaation tai aivan yksinkertaisesti vain mielikuvituksen. (Lähde: Wikipedia - Poltergeist)

Minä uskon räyhähenkien olevan joko elävien maailmaan jääneiden kuolleiden ihmisten henkiä tai epäpuhtaita henkiä, demoneja. Niin hienoa kuin olisikin pystyä liikuttelemaan esineitä psykokineettisesti tai aiheuttaa mystisiä ääniä, en kuitenkaan usko siihen mahdollisuuteen, vaikka toki on tunnettu fakta, että käytämme aivoistamme vain murto-osaa. Potentiaalia meistä siis kyllä löytyy, ja varmasti pystyisimme uskomattomiin asioihin jos osaisimme valjastaa kaiken voiman, joka uinuu pääkopissamme. Lisäksi teoria psykokinesiasta antaa ymmärtää, että poltergeist-ilmiö keskittyisi aina vain yhden ihmisen ympärille, vaikka historiassamme on ilmiöön viittaavia tapahtumia, joita on ollut useampi ihminen samaan aikaan todistamassa, ja jotka eivät ole vaatineet tietyn ihmisen läsnäoloa, vaan ovat esimerkiksi tapahtuneet tietyssä paikassa. Toisaalta löytyy myös tapauksia, joissa räyhähenki on seurannut yhtä ja samaa ihmistä minne ikinä tämä meneekin, antamatta hänelle rauhaa.

Skeptikoiden selityksistä mikään ei ole mielestäni uskottava, sillä räyhähengen touhuja on usein ollut todistamassa useampikin ihminen kerralla, sulkien selityksistä pois hallusinaatiot ja mielikuvituksen. Eikä luonnollisena tapahtumana mielestäni voi pitää sitä, että tavarat lentelevät itsestään pöydältä lattialle keskellä yötä. Tai minään muunakaan ajankohtana, jos ei puhuta maanjäristyksistä tai muista luonnonilmiöistä.

Kodistani kuuluvat koputukset, askeleet ja pamaukset voivat aivan hyvin olla räyhähengen aiheuttamia. Toisinaan on hiljaisempia ajanjaksoja, ja toisinaan herään joka yö outoon meteliin. Viime aikoina mukaan on tullut uusia piirteitä: vaatehuoneemme liukuovi on avautunut itsestään selkäni takana ja saman huoneen liiketunnistinvalot rävähtelevät toisinaan ilman selitystä päälle, yleensä aina poikkeuksellisen lyhyeksi aikaa. Tänään niin kävi viimeksi. Kylmät väreet kilpailivat pitkin ihoani kun huomasin valojen syttyvät sivusilmälläni. Käänsin hitaasti katseeni rakosellaan olevaan liukuoveen inhottavan tietoisena siitä, että olin yksin kotona, lemmikitkin olivat ulkosalla. Muutaman pitkän sekunnin ajan katsoin räpäyttämättä vaatehuoneeseen, kun valot yhtäkkiä sammuivat. Niiden ajastus on normaalisti aina pidempi, siispä tuokin seikka oli outo, ja toi mieleeni välittömästi pelottavan väitteen, jonka olen kuullut vuosia sitten:

                       Kun valot välähtelevät tai sammuvat itsestään, on kuollut astunut                                    huoneeseen.

6 kommenttia:

  1. Eilen tapahtui yksi niistä, mitä minulle tapahtui. Onneksi yksi läheinen mieheni lisäksi oli todistamassa olemssaoloaan.

    Söimme ruokapöydän ääressä, jolloin vieressäni noin parin metrin päässä paukahti.

    Vieraamme ihmettelivät tapahtumaa ja kerroimme ettei tuo ollut ainut kerta, joka on tapahtunut. Edellisellä kerralla kuului kimeä pimaus ja eteisessä ollessamme mieheni kanssa.

    Täällä on ollut muutenkin levotonta ja olen huomannut että syyllinen olen minä. Minua on tämä henkiolento seurannut kaiken aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kuulostaapa karmivalta, etenkin tuo että olet huomannut tapahtumien käyvän nimenomaan sinulle. Onko sinulla minkäänlaista hajua, kuka tai miksi henkiolento yrittää viestittää juuri sinulle? Tapahtuvatko nämä asiat kuitenkin aina samassa talossa? Sanotaan, että vaatii suurta voimaa toiselta puolen pystyä liikuttelemaan tavaroita tai pitämään ääntä elävien maailmassa, senkin vuoksi tällaiset tapahtumat voivat tulla sykleissä ja rauhoittua pitkäksikin aikaa.

      Kiitos kommentistasi ja hyvää loppusyksyä!

      Poista
  2. Minulle kävi eilen sellainen sattuma kävelessäni, jossa olin noin korttelin päässä poikaystävältäni. Yhtäkkiä vieressä oleva portti alkoi rämistä ihan kuin joku olisi tarrautunut kahdella kädellä portista ja jyskyttänyt sitä voimakkaasti. Samalla kirkonkello alkoi soimaan klo:23 ja jyskytys loppui. Yritin ensiksi järkeillä tätä tapahtunutta jos tuuli oli tarttunut porttiin aistiharha tms., mutta silloin ei tuullut. Tämä tapahtuma jäi voimakkaasti mieleeni, koska näin ja kuulin sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja pahoittelut pitkittyneestä vastauksesta! Häkellyin kommentistasi, sillä kyseessä on selvästi selittämätön tapahtuma, jota ei oikein voi järjellä selittää. Jokin näkymätön energia on todella ollut läsnä kokemuksessasi, mutta millainen? Kiehtovaa. Olen myös ymmärtänyt, että tämän kaltaisia suorituksia tehdäkseen "henkiolentojen" on oltava äärimmäisen voimakkaita, tai kerätä voimiaan pitkään. En usko tapahtuman ajankohdan osuneen kirkonkellojen soiton aikaan vain sattumalta. Olisi ollut todella mahtavaa olla näkemässä ja kokemassa tapahtunut itse, vaikka yöaikaan tuollainen "agressiivinen" toiminta voi tuntua melko pelottavalta. Kiitos paljon kommentistasi!

      Poista
  3. Hei ei se mitään. Kiitos vastauksesta. Oli kyllä kummalinen kokemus hieman jopa säpäsähdin, kun aita alkoi rämistä. Tuli vain jäkikäteen mieleeni että isoäitini menehtyi 10 päivää tämän jälkeeen. Sattumaako? Ei voi tietää.. Pyysin varmuuden vuoksi siunauksen äidiltäni, tapahtuman jälkeisenä seuraavana päivänä. En ole huomannut tähän mennessä enää mitään "outoja kokemuksia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Jotenkin ihoni nousi kananlihalle lukiessani kommenttiasi. Jäin pohtimaan tuota, että isoäitisi menehtyi niin pian tapahtuman jälkeen. Haluan usein löytää rationaalisia selityksiä yliluonnollisille tapahtumille, koska ne poissulkemalla ei jää jäljelle muuta kuin paranormaali selitys. Jotenkin olen näissä tapauksissa huomannut kaavan, johon eivät aina sattumat sovi. Tätäkään tapausta ei pysty mitenkään jälkikäteen kääntää puoleen tai toiseen, mutta minulle juolahti välittömästi mieleeni, että olisit tuona yönä saanut jonkinlaisen viestin lähestyvästä kuolemasta perhepiirissä. Mutta keltä? Erittäin kiehtovaa. Kiitos jälleen kommentistasi!

      Poista

Jäikö asia askarruttamaan - ota yhteyttä ja kommentoi!